Wiarda | Waterrijk Wonen in een van de mooiste wijken van Leeuwarden

Winnaars prijsvraag Waterrijk Wiarda

Woensdag 28 mei 2014 heeft wethouder Deinum tijdens de prijsuitreiking van de prijsvraag Waterrijk Wiarda de 3 juryprijswinnaars en de publieksprijswinnaar bekend gemaakt. Hij deed dit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Fries Museum.

De 3 juryprijswinnaars:

1e prijs: CRAJ (Boat Hûs) van Architectenbureau Robin Kerssens en IM Architects
2e prijs: Oeverhuis van Onix
3e prijs: WOONWERF van DAAD Architecten.

De jury heeft unaniem deze drie winnaars aangewezen en merkte op dat ze onder de indruk was van de inspanningen die alle deelnemers aan de prijsvraag 'Waterrijk Wiarda' hebben gedaan. De jury heeft ook haar grote waardering uitgesproken voor de maquettes. Die boden nog meer inzicht in de plannen, en vormden ook op zichzelf mooie objecten, die de voorstellen levend maakten.

De winnaar van de publieksprijs:

19.20.21 van Architect Rein Hofstra & Eugène Wijffels Architecten.

Deze vier winnaars van de prijsvraag krijgen een geldprijs en de gelegenheid hun plan te realiseren.

Inspiratieboek prijsvraag Waterwoningen Wiarda
De prijsvraag is in twee fases uitgevoerd. In de eerste ronde zijn 37 schetsplannen ingediend, waarna de vakjury 12 kansrijke plannen heeft genomineerd. De ideeenrijkdom en kwaliteit van de 37 schetsplannen was verrassend. Om een breder publiek met deze plannen te inspireren is besloten ze te bundelen in een waterrijk inspiratieboek. Met dit boek kunnen geinteresseerden of aspirant-kopers van een kavel in Wiarda hun eigen keuze maken uit de plannen en volop inspiratie opdoen.

Klik hier om het inspiratieboek te downloaden.
Klik hier voor het rapport van de vakjury.

1e prijswinnaar CRAJ (Boat Hûs)  - Architectenbureau Robin Kerssens en IM Architects

OeverHuis - Onix; In dit ontwerp ligt het huis als een amfibie met zijn kop op de oever: het lichaam en de staart bevinden zich in het water. In de kop is de carport, berging en entree voorzien. Het lichaam biedt woonruimte en de staart een royale buitenkamer.

2e prijs Oeverhuis - Onix

WOONWERF - DAAD Architecten; Een werf aan het water die bewoners uitnodigt om zelf aan de slag te gaan met hun wensen. dit ontwerp biedt ruimte en vrijheid voor een extra woon-, werk-, zorg- of klusruimte én voor slapen op de begane grond.

3e prijs WOONWERF - DAAD Architecten

19.20.21 - Architect Rein Hofstra & Eugène Wijffels Architecten; Een langgerekte woonvorm, zwevend boven oever en waterrand. Een woonpodium met de blik op het omliggende landschap. Flexibiliteit, duurzaamheid
en optimale benutting van de woonkavel typeren dit slanke ontwerp.

Publieksprijs 19.20.21 - Architect Rein Hofstra & Eugène Wijffels Architecten

Indeling plekken prijswinnaars

De prijswinnaars mochten een plek naar voorkeur aanwijzen in Wiarda voor hun project. De indeling staat in het kaartje weergegeven.