Wiarda | Waterrijk Wonen in een van de mooiste wijken van Leeuwarden

Prijsvraag Waterwoningen Wiarda

De gemeente Leeuwarden en projectbureau De Zuidlanden vierden de start van de bouw in Wiarda met de ontwerpprijsvraag ‘Waterwoningen Wiarda’.

In deze ontwerpcompetitie zijn 37 architecten en hun bouwers de uitdaging aangegaan om een ontwerp voor 2 tot 4 woningen te maken die het visitekaartje voor de ruimtelijke kwaliteit van Wiarda worden. Het gaat om combinaties  van vrijstaande - en geschakelde (eventueel drijvende) - woningen langs de zuidrand van Wiarda. 

Uit de ingediende plannen heeft de jury 12 aansprekende plannen geselecteerd.  Aan de architecten van deze plannen is gevraagd hun ontwerpen verder uit te werken en in beeld te brengen met een maquette. Deze zijn geexposeerd vanaf 2 mei in het stadskantoor van de gemeente Leeuwarden en vervolgens vanaf 17 mei tot aan de prijsuitreiking op woensdag 28 mei in het Fries Museum.

Een vakjury heeft de drie winnende ontwerpen bepaald, daarnaast was er een publieksprijs.
De drie beste plannen én de publieksprijs krijgen een geldprijs en de gelegenheid hun plan te realiseren in Wiarda. Onder de publieksstemmers vond de verloting van een sloepentocht plaats.

Prijsuitreiking
Op woensdag 28 mei 2014 hebben de juryvoorzitter mevrouw Cilly Jansen en wethouder Henk Deinum bekend gemaakt wie van de architecten in de prijzen zijn gevallen. Naast de prijsuitreiking is het juryrapport toegelicht. Klik hier voor de prijswinnaars.

De gemeente Leeuwarden wil innovatieve en spraakmakende woningbouw stimuleren. Leeuwarden hecht aan kwalitatieve hoogwaardige woningbouw zowel stedenbouwkundig, architectonisch, duurzaam en bouwtechnisch.