Wiarda | Waterrijk Wonen in een van de mooiste wijken van Leeuwarden

Het overal voelbare water

Water is het centrale thema van Wiarda. Zo is de dorpskern verrassend anders dan die van Techum en (Goutum Súd (Jabikswoude).

U vindt er geen dorpsplein, bleek of terp, maar een centrale havenkom waarin drie nieuwe vaarten samenkomen. Deze drie brede vaarten zijn tegelijkertijd bepalend voor het uitzicht op de wereld rondom het buurtschap. U ziet in de verte de kerk van Goutum, het lommerrijke landschap in het westen en bij helder weer in het zuidoosten het dorpje Wergea. Ook als u niet direct aan het water woont voelt u de nabijheid ervan. Zelfs een korte wandeling voert u al snel over een paar bruggetjes. Onderweg zult u zien dat de meeste oevers natuurlijk zijn, dus zonder scherpe afbakening door steen of walbeschoeiing.


Terug naar overzicht

Aanlegplaats huren?
Heeft u inmiddels een prachtige woning in Wiarda gekocht en bent u nog op zoek naar een ligplaats voor uw boot? Aan de Skâns zijn nog een aantal ligplaatsen te huur. 

Verbindingsvaart Wirdum en de Wurdumerfeart
De doorbraak van de dam in de Hounsdyk voor de openstelling van de verbindingsvaart tussen Wiarda en De Wurdumerfeart heeft vertraging opgelopen. Door de lage ligging van de smalle Hounsdyk en de benodigde doorvaarthoogte van 1,50m vergt het een ingewikkelder technische ingreep om een tijdelijke brug aan te leggen. Op dit moment kunnen we niet aangeven wanneer de doorbraak en de brug gerealiseerd worden. Via onze website en social media houden we u op de hoogte. De waterverbinding vanuit Wiarda, onder de Drachtsterweg door naar de Tearnserwielen, is sinds mei 2017 wel bevaarbaar.